top of page

Ebeler İçin Başucu Kitapları 

Doğum Travması
Otto Rank

otto rank doğum travması rabia ebe .com.png

Psikoloji tarihinin en kayda değer kitaplarından biridir Doğum Travması. Ne var ki, Sigmund Freud ile en sevdiği öğrencilerinden Otto Rank arasındaki ilişkinin bozulmasına da yol açmıştır.


Bu kitapla, ruhsal yapının ortaya çıkmasını ve her türlü nevrotik rahatsızlığı insanın doğum sürecinde yaşadığı travmaya bağlayan Rank, Freud'un görüşlerine sıkı sıkıya bağlı olduğunu öne sürmekle birlikte, dönemin nevroz kuramında babanın taşıdığı merkezi önemi, yani Oidipal dramda babanın tuttuğu yeri sarsıyor, annenin önemini öne çıkartıyordu. Başlangıçta, Freud, psikanalizin kültürel alanlara açılmasında önemli rol oynadığını düşündüğü bu öğrencisinin kitabını coşkuyla karşıladıysa da, sonunda Rant ortodoks psikiyatri çevresinin baskısıyla aforoz edildi.


Çalışmalarına ABD'de devam eden ve yeni bir psikoterapi yöntemi geliştiren Rank'ın görüşleri, Carl Rogers, Eric Fromm, Karen Horney ve Roll May gibi isimlerin yapıtlarını etkilemiştir.

Kaçınılmaz üç pozisyonel ayrılık: Doğum, anneden ayrılma, evden ayrılma…

İlksel bir ayrılık biçimi olarak doğum ve doğumun kronolojik seyrini takip eden diğer ayrılıklar, psikanalizin ana konusunu temsil etmektedir, diyebiliriz. Bir kişiyi ya da bir nesneyi kaybetme durumları, zorunlu yaşantılar olmasının yanında, kişiyi dönüştürmesi ve büyütmesi sebebiyle de, aslında pozitif içeriğe sahip deneyimlerdir. Cenin içinde kendine yuva tutmuş insan yavrusu, ıslak ve emniyetli bir alandadır. Cenin, epigraftaki şiirde mükemmel bir şekilde tariflendiği gibi, derin ve sessiz, şimdilik sorunsuz ve böylece iyidir. Orada, kendini annenin varoluşuna bağlayan insan, sonraları bu mecazî omnipotansı [tüm güçlülüğü], teskin edici sessizliği ve yer yuvardan ırak, o mükemmel derinliği çokça özleyecektir.  

Bu sitede paylaşılanlar genel  bilgilendirme amaçlıdır, herhangi bir şekilde tıbbi öneri verme veya Gebeye , Anneye , bebeğe  fayda sağlama amacıyla  paylaşılmamıştır . Mutlaka sorunlarınız ve sorularınıza uzman  desteği  alınız.  Sorunlar ve Çözümler Kişiden kişiye farklılar gösterebilir.

Rabia Ebe© 2020| Tüm Hakları Saklıdır    

kurumsal web sitesi  www.3yedi.com ile kurulmuştur.

rabiaebe@hotmail.com

  • Instagram
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Twitter
  • Facebook
bottom of page